Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι μέρα είναι σήμερα; Αφίσα-Ημερολόγιο τάξης

  Από τότε που το είδα στη διάρκεια της πρακτικής μου, ήθελα να φτιάξω κι εγώ ένα μεγάλο ημερολόγιο για την τάξη! Έκανα μια προσπάθεια πριν χρόνια να το φτιάξω στο χέρι, αλλά τα παράτησα γιατί δεν έβγαινε όπως το ήθελα. Τώρα που έμαθα να χρησιμοποιώ, μέσες άκρες, κάποια σχεδιαστικά προγράμματα, το πήρα απόφαση και το τελείωσα. 


    Το αρχείο αποτελείται από δεκατέσσερις σελίδες, στις οποίες θα βρείτε καρτέλες με τις μέρες, τους μήνες, τις εποχές, αριθμούς για την ημερομηνία, τα έτη ως το 2020, σύμβολα για τον καιρό της ημέρας και τους τίτλους για την αφίσα.


   Αφού τα εκτυπώσετε, κόψτε τις καρτέλες και πλαστικοποιήστε τις. Μένει μόνο να στήσετε το ημερολόγιο. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να το κάνετε αυτό. Ένας από αυτούς, είναι να βάλετε σε ένα χαρτόνι ή χαρτί του μέτρου ή απευθείας στον τοίχο ή τον φελοπίνακα ή και τον μαυροπίνακα, μόνο τις καρτέλες που χρειάζονται για να σχηματιστεί η ημερομηνία και τα υπόλοιπα στοιχεία της ημέρας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κόλλα-τσίχλα, για να κολλάνε και να ξεκολλάνε εύκολα.
    Το αποτέλεσμα θα είναι κάπως έτσι:

   Τις υπόλοιπες μπορείτε να τις έχετε σε ένα θρανίο κοντά στο σημείο που βρίσκεται το ημερολόγιο, σε φακέλους, σε κουβαδάκια, ή άλλες θήκες που μπορεί να έχετε, ανά κατηγορία. Από εκεί θα παίρνουν οι μαθητές, καθημερινά, αυτές που χρειάζονται για να σχηματίσουν την ημερομηνία.
   Αν έχετε χώρο, όμως, μπορείτε να φτιάξετε μια μεγάλη αφίσα όπως αυτή της παρακάτω εικόνας τοποθετώντας πάνω όλες τις καρτέλες. Αν δεν έχετε διαθέσιμο τοίχο ή πίνακα, δοκιμάστε αν χωράει και στην πόρτα της τάξης, εσωτερικά. 

  Θέλει αρκετή δουλειά για να φτιαχτεί, ομολογώ, αλλά θα το κάνετε μια φορά και θα το έχετε για χρόνια! Στο εξωτερικό υπάρχουν έτοιμες τσόχινες αφίσες στο εμπόριο, εδώ όμως δε βρήκα κάτι αντίστοιχο.    

Μπορείτε να εκτυπώσετε το αρχείο για την τάξη σας.

Υ.Γ. : Η φωτογραφία από το ημερολόγιο στην τάξη του Πάρη! Προτίμησε τον πρώτο από τους δύο παραπάνω τρόπους και έβαλε τις υπόλοιπες καρτέλες σε φακέλους, στο πλάι της βιβλιοθήκης, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον φελοπίνακα.

Διάφοροι τρόποι ανάρτησης στην τάξη

Σχόλια

  1. Εξαιρετική ιδέα για άλλη μια φορά! Ευχαριστούμε! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε δάσκαλε98! :-)

      Διαγραφή
    2. Γαλήνη μου πραγματικά εξαιρετική δουλειά!!!! Πως θα μπορούσα να κάνω όλη αυτή την πραγματικά υπέροχη κατασκευή στα Αγγλικα;;;

      Διαγραφή
    3. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ και χαίρομαι που σου άρεσε! Στα αγγλικά υπάρχουν άλλα ημερολόγια, φτιαγμένα από ξένους συναδέλφους, αλλά μου έδωσες ιδέα να το φτιάξω και να το συμπληρώσω στην ανάρτηση. Θα είναι έτοιμο για τη νέα σχολική χρονιά! ;-)

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφο! Σε ποιο πρόγραμμα το έφτιαξες; illustrator? Θέλω να το προσπαθήσω κι εγώ αλλά μου φαίνεται κάπως δύσκολο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά!! Δεν έχω δοκιμάσει το illustrator. Χρησιμοποιώ κυρίως το gimp και το online picmonkey, αλλά έκανα και κάποια μορφοποίηση στο word... Λίγο απ' όλα! Τα μαθαίνω σιγά-σιγά...

      Διαγραφή
    2. Τιμή σου μας προσφέρεις απλόχερα τέτοιο αξιόλογο, καλοδουλεμένο και χρήσιμο υλικό... που κρύβει τόσο μεράκι και κόπο!!! Ευχαριστούμε...ευχαριστώ!!!
      ΑΝΝΑ

      Διαγραφή
  3. ενα βραβειο σε περιμενει στο μπλογκ μου.πηγαινε να το παραλαβεις...συνεχισε την υπεροχη δουλεια που κανεις που οντως δεν ειαι μονο για δασκαλους αλλα και για εμας τις νηπιαγωγους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ Φαίη που συμπεριέλαβες και τις Ιδέες για δασκάλους στα ιστολόγια που βράβευσες!! Σύντομα θα το αναρτήσω! Καλή συνέχεια!! :-)

      Διαγραφή
  4. Είμαι συνάδελφος του Πάρη και έχω τη χαρά να βλέπω από κοντά όλες τις υπέροχες ιδέες σου. Θερμά συγχαρητήρια και πολλά ευχαριστώ που δεν τις κρατάς για τον εαυτό σου.Ευχομαι σύντομα να σε συγχαρώ και από κοντά. Και....Καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ειρήνη! :-) Όλα τα πράγματα είναι καλύτερα όταν τα μοιραζόμαστε ;-) Όποτε βολέψει θα έρθω από το σχολείο να γνωριστούμε!

      Διαγραφή
  5. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ !!!!!!!ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ !!!!!!!!!!!ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα ονόματα των εποχών με ποια γραμματοσειρά είναι γραμμένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα είναι γραμμένα με την Aka-Diary Girl από το http://www.aka-acid.com/. Είναι μια σελίδα με δωρεάν γραμματοσειρές!

      Διαγραφή
  7. Τέλειο, έψαχνα καιρό κάτι τέτοιο στα ελληνικά, έχεις κάνει τέλεια δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Βίκυ! Μου άρεσαν πολύ τα ημερολόγια που έβλεπε σε τάξεις ξένων σχολείων και αποφάσισα να φτιάξω ένα και για μας!

      Διαγραφή
  8. Aγόρασα μελάνια, εκτύπωσα και τώρα κόβω τα εικονάκια για το ημερολόγιο.Είναι ΤΕΛΕΙΟ!!!! Έχω ξετρελαθεί με τα χρώματα και τη νοικοκυροσύνη. Επειδή δεν έχω πολύ χώρο στην τάξη μου θα προτιμήσω κι εγώ τον πρώτο τρόπο και θα φτιάξω φακέλους για να αποθηκεύσω τα υπόλοιπα. Μπήκα για να κατεβάσω δωρεάν την SUPER γραμματοσειρά... τίποτα. Μήπως έχεις πουθενά αποθηκευμένα τις λεξούλες που γράφονται στα φακελάκια; Περιμένω τις ιδέες σου, που αξίζουν χίλια συγχαρητήρια. Φιλάκια-Λέττα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Λέττα!!! Χαίρομαι που σου άρεσε τόσο και το έφτιαξες!!! Θα χαρώ να μου στείλεις φωτογραφία από την τάξη σου, να τη δημοσιεύσουμε! Στα φακελάκια, επειδή δε μπορούσα να τα βάλω στον εκτυπωτή, έγραψα τις λέξεις με μαρκαδοράκι λεπτό. Η γραμματοσειρά, όμως, είναι αυτή που χρησιμοποίησα για τις λέξεις εποχή και καιρός στο ημερολόγιο. Λέγεται Aka-acidGr-curly και μπορείς να τη βρεις στο http://www.aka-acid.com/. Πατάς το fonts στην αρχική σελίδα, μετά το cupcake script fonts, βρίσκεις τη γραμματοσειρά, πατάς πάνω. Θα σου βγάλει δείγμα και κάτω κάτω ένα βελάκι. Το πατάς και κάνει download. Θα βρεις το αρχείο στις λήψεις σου. Κάνε εξαγωγή στην επιφάνεια εργασίας και πάρε από το φάκελο το αρχείο .ttf ή true type και ρίξτο στο φάκελο γραμματοσειρές στον πίνακα ελέγχου!! Έτσι θα μπορείς να τη χρησιμοποιείς σε ό,τι θέλεις, αφού σου άρεσε! Καλή επιτυχία! ;-)

      Διαγραφή
  9. Υπέροχο το ημερολόγιο!Εξαιρετική δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν με πρόλαβες και έγραψα κι εγώ τα φακελάκια με μαύρο μαρκαδόρο. Μόλις μπει στον τοίχο, θα βγάλω φωτογραφίες. Σ' ευχαριστώ πολύ που με βοήθησες!!! Οι ιδέες σου είναι πραγματικά θησαυρός...περιμένω κι άλλες!!! Εσύ τελικά πήρες τάξη; Όλα καλά; Φιλιά-Λέττα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Λέττα! Είμαι αναπληρώτρια :-/ και περιμένω προς το παρόν! Ελπίζω φέτος να δουλέψω νωρίτερα!

      Διαγραφή
  11. τι καταπληκτικα πραγματα!! συγχαρητηρια πολλα σου αξιζουν...ξερεις..ειμαι καθηγητρια ξενων γλωσσων και εχω 2 παιδακια..αμεσως σκεφτηκα...'σε ποιο σχολειο να ειναι αραγε η Γαληνη? μακαρι να τυχουν και στα παιδια μου τετοιες δασκαλες...' ..σε παρακαλω, θελω και εγω το ημερολογιο στα αγγλικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχ... δυστυχώς ή ευτυχώς..είμαι αναπληρώτρια και προς το παρόν σε κανένα σχολείο για φέτος! Σ'ευχαριστώ πάντως για τα καλά σου λόγια! Το ημερολόγιο δεν το έχω ετοιμάσει ακόμα! Θα το ανεβάσω κάποια στιγμή!

      Διαγραφή
  12. Καταπληκτικες ιδεες! Μπραβο σου! Προσπαθησα να εκτυπωσω το ημερολογιο σου αλλα μου βγαζεο μονο γραμματα και καθολου χρωματα. Μηπως ξερεις γιατι; Ευχαριστω πολύ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασα να το εκτυπώσω πάλι και βγήκε κανονικά. Μήπως ο εκτυπωτής είχε ρύθμιση να βγάζει μόνο με μαύρο μελάνι; Αν είναι αυτό τότε η λύση είναι να επιλέξεις την έγχρωμη εκτύπωση. Εκτός αν τελείωναν τα μελάνια και γι' αυτό έβγαλε μόνο τα γράμματα... Δεν ξέρω αν βοηθάει αυτό. Έλεγξέ τα, ξαναδοκίμασε και πες μου. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσεις να τα εκτυπώσεις σε άλλον εκτυπωτή.

      Διαγραφή
  13. Καταπληκτικες ιδεες δουλεμενες με μερακι!μπραβο Γαληνη!μπραβο για το μοιρασμα και τη συναδελφικοτητα!Προσπαθησα να το εκτυπωσω αλλα ειχα το ιδιο προβλημα με τον ανωνυμο,σε 3 διαφορετικουςυπολογιστες.Δεν εκτυπωνει τα πλαισια(γυρω απο τις μερες π.χ) και δεν βγαζει καθολου τα καρτελακια των εποχων!κι ειναι τοσο ωραια !ενω βγαζει με χρωμα τη μερα,οχι ομως κ το πλαισιο.αν μπορεις δες το σε παρακαλω!θα με ενδιεφερε να το ολοκληρωσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Σταμάτη!!! Δοκίμασε να κάνεις λήψη του αρχείου πρώτα και μετά να το εκτυπώσεις. Πες μου αν δουλέψει. Νομίζω πως για κάποιο λόγο δεν αποκρίνεται η εκτύπωση απ' ευθείας από το ιστολόγιο. Θα κοιτάξω τι μπορεί να γίνει... :-)

      Διαγραφή
  14. το ειχα κατεβασει πριν κανω την εκτυπωση,αλλα δεν το αναγνωριζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμμ, τότε επειδή είναι σε μορφή pdf, μήπως πρέπει να ενημερώσεις το adobe reader από: http://get.adobe.com/reader/ για να μπορέσει να αναγνωρίσει το αρχείο; Το ανεβάζω σε μορφή pdf γιατί χρησιμοποιώ γραμματοσειρές που δε θα εμφανίζονται σε μορφή .doc αν δεν υπάρχουν εγκατεστημένες στον υπολογιστή.

      Διαγραφή
  15. Εξαιρετική ιστοσελίδα συνάδελφοι μπράβο. Μεγάλη βοήθεια για όλους μας. Είναι πολύ βοηθητικό να βρίσκεις τόσες όμορφες ιδέες για την τάξη σου. Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπέροχες καρτέλες.Είμαι νηπιαγωγός και κάθε χρόνο θέλω να ανανεώνω το ημερολόγιο της τάξης .Να είσαι καλά για τις ιδεες σου.
    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. πολύ καλή δουλειά!!!!!!!!!
    μπράβο σου!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γαλήνη, μήπως μπορείς να βάλεις και τις επόμενες χρονιές σε ένα αρχείο για να τις τυπώσουμε; Έρχεται το 2018 σιγά σιγά! Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μπράβο για την καταπληκτική δουλειά που κάνετε!!!! :) Είμαι παράλληλη στήριξη και το ετοιμάζω για τη τάξη μας φέτος! Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια!!! Χαιρόμαστε που θα "μπούμε" σε ακόμα μία τάξη και θα σας κρατάμε συντροφιά τη φετινή χρονιά!! ;-)

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα σας,

    μήπως είναι εύκολο να δημιουργήσετε ένα αρχείο με τις επόμενες χρονιές (2022,2023,2024,2025) για να τα εκτυπωσουμε;

    Σας ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Ενημερώσαμε το αρχείο μέχρι το 2024. Συμπεριλάβαμε το 2021 και πάλι για όσες και όσους το εκτυπώσουν φέτος για πρώτη φορά. Ευχαριστούμε για το μήνυμα!

      Διαγραφή
  21. Ευχαριστούμε πολύ που με συναδελφική αλληλεγγύη και γενναιοδωρία προσφέρετε το πόνημά σας. Εξαιρετικά λειτουργική και καλαίσθητη κιατασκευή.

    Καλή, δημιουργική σχολική χρονιά. με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς ευχαριστούμε για το όμορφο σχόλιο που άφησες στη σελίδα μας! Καλή σχολική χρονιά! Υγεία, αισιοδοξία και ευγένεια!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.