Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ταΐστρες για πουλάκια!



   Μια κατασκευή που μπορούμε να κάνουμε το χειμώνα, όταν τα πουλάκια δυσκολεύονται να βρουν τροφή, αλλά και τώρα την άνοιξη για να καλοδεχτούμε όσα επιστρέφουν και όσα επισκεπτονται την αυλή του σχολείου ή του σπιτιού μας. Υπάρχει μια συνταγή στο βιβλίο της Μελέτης στη Β' Δημοτικού που μπορούμε να δοκιμάσουμε, αλλά κι αυτή που βρήκα πιστεύω πως είναι εύκολη στην παρασκευή της ακόμα και για τα μικρότερα παιδάκια, που θα χρειαστούν λίγη βοήθεια από εμάς για να ζεστάνουν το νεράκι.  

  Η συνταγή που βρήκα ζητούσε ζελατίνη σε σκόνη, επειδή όμως δε βρήκα, χρησιμοποίησα 12 φύλλα ζελατίνης (μια συσκευασία) από αυτά που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Τα υπόλοιπα υλικά που χρειαζόμαστε είναι 3/4 της κούπας σπόρους για πουλιά και 1/4 της κούπας νεράκι. Ακόμη πρέπει να έχουμε κουπάτ σε διάφορα απλά σχήματα, αντικολλητικό χαρτί ένα καλαμάκι και ένα μεγάλο μπολ για να αναμείξουμε τα υλικά.

1. Τα φύλλα ζελατίνης τα βάζουμε για 10 λεπτά σε παγωμένο νερό ώσπου να μαλακώσουν. 
2. Αυτό το νεράκι το πετάμε και αφού στραγγίξουμε τα φύλλα, τα ρίχνουμε σε 1/4 της κούπας ζεστό νερό για να διαλυθούν. 
3. Αφήνουμε να κρυώσει.
4. Προσθέτουμε τους σπόρους και ανακατεύουμε.
5. Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα δισκάκι που θα χωράει στην κατάψυξη.
6. Με ένα κουταλάκι γεμίσουμε το κουπατ και πιέζουμε με τα δάχτυλα για να απλωθεί παντού το μείγμα.
7. Αφαιρούμε το κουπατ και με το ίδιο φτιάχνουμε κι άλλες ταΐστρες.
8. Με ένα καλαμάκι κάνουμε τρύπα σε κάθε ταΐστρα.
9. Τα βάζουμε στην κατάψυξη για 20 λεπτά. 
10. Τα κρεμάμε σε κλαράκια όπως είναι ή αφού τα περάσουμε σε σκοινάκι ή κλωστή. 
   



















Αν μαλακώσουν πολύ και δε μπορείτε να τα κρεμάσετε, ξαναβάλτε τα στην κατάψυξη μέχρι να ξανασταθεροποιηθούν. Ακόμα κι αν διαλυθούν πριν τα κρεμάσετε χαμένα δε θα πάνε! Σκορπίστε τα στην αυλή και θα τα βρουν τα πουλάκια! Η προσπάθεια μετράει!


(Για την αναλογία φύλλων ζελατίνης και σκόνης συμβουλεύτηκα το www.kopiaste.info. Κανονικά σε μία συσκευασία ζελατίνης σε σκόνη 28γρ. που δίνει η αρχική συνταγή, αντιστοιχούν 16 φύλλα του 1,6 περίπου γραμ. Τα 12 ήταν αρκετά για τις ταΐστρες.)

Σχόλια

  1. Πριν λίγο καιρό φτιάξαμε κι εμείς στο σπίτι (το είχαν ως εργασία). Εγώ πάλι ακολούθησα τις συμβουλές του ίδιου μου του blog φτιάχνοντας με τον μικρό μου ταίστρες από ρολά χαρτιού υγείας, και με κουκουνάρια. Χρησιμοποιήσαμε βούτυρο και ταχίνι ώστε να κολλήσουν επάνω τα σποράκια-τροφή για τα πουλιά. Τα κρεμάσαμε κι έτοιμες οι ταίστρες μας!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το βουτυρο θα το λιωσω πρωτα ή θα το χρησιμοποιησω ετσι σκληρο οπως ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.