Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι κανόνες της τάξης μας

   

    Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

      Κατέληξαν σε κάποιους κανόνες και στη συνέχεια τους ομαδοποιήσαμε για να μη λέμε συνέχεια τα ίδια πράγματα με άλλα λόγια. Το αποτέλεσμα ήταν να κρατήσουμε πέντε βασικούς κανόνες, τους οποίους συμφωνήσαμε όλοι να τηρούμε. 
   Άλλη χρονιά είχα βάλει τους μαθητές ανά ομάδα, να οπτικοποιήσουν από έναν κανόνα και τα κολλήσαμε σαν αφισούλες στην τάξη μας. 
     Πέρσι, όμως, έφτιαξα μόνη μου έξι καρτελίτσες, τις πλαστικοποίησα, τις κόλλησα σε μία κορδέλα και το κρέμασα στο πλάι του πίνακα. Είναι μια καλή λύση και για τις μικρότερες τάξεις. Μπορείτε να κάνετε δικά σας σκιτσάκια, αλλά υπάρχει μεγάλη ποικιλία έτοιμων εικόνων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και θα τις βρείτε αν κάνετε μια αναζήτηση στο internet στα αγγλικά.
      Αν σας αρέσουν οι συγκεκριμένες καρτέλες μπορείτε να τις εκτυπώσετε από το αρχείο που θα βρείτε εδώ.

 

Σχόλια

  1. Καλησπέρα και καλή εβδομάδα!!! Πριν φύγω για διακοπές, είπα να συμμαζέψω το αρχείο μου για του χρόνου και να φτιάξω ένα παρουσιολόγιο, κανόνες τάξης .... Ξετρελάθηκα με τους συγκεκριμένους κανόνες που έφτιαξες και θέλησα να τους κρεμάσω και στην δική μου τάξη. Δεν μπορώ όμως να τους εκτυπώσω. Μπορείς να με βοηθήσεις σε παρακαλώ; Συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά σου, στην οποία διακρίνεται η αγάπη γι' αυτό που κάνεις, αλλά κυρίως το ΜΕΡΑΚΙ σου... ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!! Νικάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Νικάκι!! Καλά κάνεις και οργανώνεσαι από νωρίς για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή! Έχεις δίκιο που δε μπορείς να εκτυπώσεις γιατί δεν είχα βάλει τους κανόνες σε εκτυπώσιμη μορφή, παρά μόνο σε φωτογραφία, γιατί ήταν φτιαγμένοι στο χέρι! Είναι από αυτά που έχω υπόψιν να φτιάξω για τη νέα σχολική χρονιά! Οπότε σύντομα θα μπορείς να τους βρεις. Θα σου ξαναστείλω όταν θα τους ανεβάσω! Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια :-) :-) :-)
      Καλό καλοκαίρι!!!

      Διαγραφή
    2. Γαλήνη μου, μόλις γυρίσαμε από τις διακοπές μας και η διάθεση είναι κατεβασμένη. Δεν μπορώ να το εξηγήσω και μόλις ανοίγω τη σελίδα σου... αλλάζω αμέσως. Τρελαίνομαι με όλα αυτά που φτιάχνεις και παίρνω ενέργεια από τα χρώματα που χρησιμοποιείς. Θα εκτυπώσω τους κανόνες για την ταξούλα μου και θα περιμένω καινούριες ιδέες για διακόσμηση. Σ' ευχαριστώ για την βοήθειά σου! Νικάκι

      Διαγραφή
    3. Άργησα, αλλά δε σε ξέχασα ;-) Με πρόλαβες και το είδες όμως!! Χάρηκα πάρα πολύ με το μήνυμά σου! Αν έστω και λίγο, μπορώ να ανεβάσω τη διάθεση κάποιου μέσα από τη δουλειά μου εδώ, είναι μεγάλη ικανοποίηση! Θα χαρώ να μου στείλεις φωτογραφία της τάξης σου με τους κανόνες, να τη δημοσιεύσουμε! Καλή αρχή!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραίοι οι κανόνες. Ουσιαστικοί! Θα πρόσθετα μιλώ με επιχειρήματα και εκφράζω τα συναισθήματά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ! Και η δική σου προσθήκη σημαντική! Μπορεί να φτιάξω κάποια στιγμή την αντίστοιχη καρτελίτσα. Καλή αρχή!

      Διαγραφή
  3. Πάρα πολύ όμορφη και καλαίσθητη δουλειά. Ανακάλυψα σήμερα την ιστοσελίδα σου και ήδη μου έχεις δώσει πολύ ωραίες ιδέες. Ευχαριστώ πολύ που τις μοιράζεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ΄σαι καλά Αλεξάνδρα! Σ' ευχαριστώ πολύ για το μήνυμά σου!

      Διαγραφή
  4. Γαλήνη πολλά συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά σου και κυρίως για τη διάθεση σου να τη μοιράζεσαι!!! Θα ήθελα να σε ρωτήσω, από πού παίρνεις τα υπέροχα περιγράμματα που χρησιμοποιείς. Δεν έχω κατάφέρει να βρω κάτι σχετικό όσο και αν έψαξα...Συνέχισε να μας εμπνέεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Τα περιγράμματα σε αυτό το αρχείο τα έχω σχεδιάσει στο χέρι, όπως και κάποια ακόμα σε άλλες αναρτήσεις. Έχω χρησιμοποιήσει όμως και έτοιμα. Βάλε στο google τη φράση doodle frames και θα βρεις πολλά!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πάρα πολύ Γαλήνη, να σαι πάντα καλά. Καλημέρα και καλή δημιουργική εβδομάδα! Σοφία

      Διαγραφή
  5. Καταπληκτική η δουλειά σας!!!Καλη σχολική χρονιά με φαντασία και δημιουργικότητα!!!Σας ευχαριστούμε που τα μοιράζεστε μαζί μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Χριστίνα!! Καλή χρονιά και σε σένα!!! Δύναμη, υπομονή και όρεξη για δουλειά να έχουμε!

      Διαγραφή
  6. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ...ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΤΕΛΙΤΣΕΣ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ;ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ....ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ελένη! Οι συγκεκριμένες καρτέλες είναι από τα πρώτα πράγματα που είχα φτιάξει και αν δεις στο αρχείο είναι σχεδιασμένες και χρωματισμένες στο χέρι.. Αργότερα βρήκα τρόπο να τα φτιάχνω στον υπολογιστή. Αυτές λοιπόν δε μπορώ να τις κάνω ασπρόμαυρες, μπορείς όμως να επιλέξεις ασπρόμαυρη εκτύπωση! Καλή σχολική χρονιά!!

      Διαγραφή
  7. Υπεροχη δουλειά όπως τα περισσοτερα αν όχι όλα που ανεβάζεις και σ'ευχαριστούμε. και μία απορία: Ποιες γραμματοσειρές χρησιμοποίησες; Καλή χρονιά να έχουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.