3 Οκτωβρίου 2013

Το τετράδιο γραπτής έκφρασης


   Πριν ξεκινήσουμε να γράψουμε ένα κείμενο στην τάξη, υπενθυμίζουμε συνήθως κάποια πραγματάκια, όπως να σχηματίζουμε παραγράφους, να μην επαναλαμβάνουμε τις ίδιες λέξεις, να ξαναδιαβάζουμε ό,τι έχουμε γράψει κ.ά.
    Για να μην τα επαναλαμβάνουμε κάθε φορά, συγκέντρωσα σε ένα φύλλο κάποιες συμβουλές διόρθωσης και βελτίωσης του γραπτού και σε ένα άλλο μερικές συνδετικές λέξεις και φράσεις. Κολλήσαμε το πρώτο στο εσώφυλλο στην αρχή του τετραδίου και το δεύτερο στο τέλος του τετραδίου. Όσο έγραφαν τα παιδιά, μπορούσαν να γυρνάνε και να παίρνουν ιδέες για το πώς θα ενώσουν τις προτάσεις τους, αλλά και να ελέγχουν και να διορθώνουν το κείμενό τους. 
Σχεδιαγράμματα
    Ως τώρα έχω δουλέψει τη γραπτή έκφραση με μεγάλες τάξεις (Δ, Ε, Στ). Σ' αυτές γνωρίζουμε διάφορα είδη κειμένων, τα χαρακτηριστικά τους, σε τι διαφέρουν μεταξύ τους, πώς να τα ξεχωρίζουμε αλλά και πώς να συνθέτουμε οι ίδιοι γραπτώς μια περιγραφή, μια αφήγηση, ένα γράμμα, μία πρόσκληση κ.ά. Γι' αυτό κάθε φορά που ασχολούμασταν με ένα νέο είδος κειμένου, τους έδινα  και ένα σχεδιάγραμμα, το οποίο κολλούσαμε στο τετράδιο πριν γράψουμε. Φυσικά, το σχεδιάγραμμα δεν δέσμευε τα παιδιά ως προς το περιεχόμενο, απλά τους βοηθούσε να βάλουν όσα ήθελαν να πουν σε μια σειρά. 


   Το σχεδιαγράμματα που χρησιμοποίησα ήταν από το βιβλίο "Εκθέσεις Ε' Δημοτικού", της Νίκης Σάκκου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

10 σχόλια:

 1. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΓΑΛΗΝΗ!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. καλησπερα! τα σχεδιαγραμματα υπαρχουν καπου που μπορουμε να τα κατεβασουμε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Νικολέτα! Τα σχεδιαγράμματα είναι από το βιβλίο της Νίκης Σάκκου και δε μπορούμε να τα ανεβάσουμε. Δες τον σύνδεσμο στην ανάρτηση για περισσότερες πληροφορίες.

   Διαγραφή
 3. Υπέροχη ιδέα! Πήρες τις ιδέες από το βιβλίο της Νίκης Σάκκου και τα ξαναέγραψες ή απλά τα φωτοτύπησες; Τις συμβουλές και τις διορθώσεις πού μπορούμε να τις βρούμε; Μπράβο σας και πάλι!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα είχα γράψει από την αρχή για να προσθέσω ό,τι άλλο ήθελα από παραδείγματα. Για τις συμβουλές στείλε μου το e-mail σου αν θες.

   Διαγραφή
 4. Φανταστικό! Νομίζω πως πραγματικά θα βοηθήσει τους μαθητές!Πώς μπορώ να βρω κι εγώ τις συμβουλές και τις διορθώσεις;
  SOS! Ξεκινώ από βδομάδα την παραγωγή λόγου και είμαι σίγουρη πως έτσι θέλω να ξεκινήσω!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολύ ωραία ιδέα!Βοηθάει αρκετά να τα βλέπουν!Μπορώ να βρω κι εγώ τις συμβουλές και τις διορθώσεις;Έχω 3 Τάξεις μαζί φέτος και είναι δύσκολο να τα προλάβω όλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γαλήνη συγχαρητήρια! Ποια γραμματοσειρά χρησιμοποιείς στο word για τη δημιουργία των εγγράφων σου; Έχει πολύ ωραίο οπτικό αποτέλεσμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή