Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα!


 Ο καιρός πλησιάζει... Ήδη κάποιοι μετράνε τις μέρες μία-μία μέχρι τα Χριστούγεννα! Ας ετοιμάσουμε, λοιπόν, ένα ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης και για την τάξη μας! Είναι ακόμα νωρίς για να το αναρτήσουμε, αλλά σας το δίνω τώρα για να έχετε χρόνο να το ετοιμάσετε.
   Πέρσι τέτοιο καιρό έψαχνα να βρω πώς θα μπορούσα να το φτιάξω και βρήκα μια ωραία ιδέα στο blog  La classe della maestra Valentina. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό της παραπάνω φωτογραφίας. Είχα φτιάξει το κεφάλι του Αη-Βασίλη από χαρτόνι και του κόλλησα μια γενειάδα σχεδιασμένη σε χαρτί μεγέθους Α3. Το πλαστικοποίησα με πατέντα (δε χωρούσε στην διαφάνεια Α3), ενώνοντας 2 διαφάνειες. Αντί να κόβουμε κάθε μέρα από μια σειρά, ανεβάζαμε το μανταλάκι με το χιονανθρωπάκι.  
   Φέτος σχεδίασα άλλο ένα τέτοιο ημερολόγιο! Όταν συναρμολογηθεί είναι κάπως έτσι:
    Και λέω "όταν συναρμολογηθεί" γιατί, για να βγει μεγαλύτερο από ένα φύλλο Α4, το έχω χωρίσει σε 3 κομμάτια. Μπορείτε να τα εκτυπώσετε, να τα ενώσετε με κόλλα στικ μεταξύ τους και να γράψετε πάνω τους αριθμούς. Προσοχή! Μην κόψετε την περιοχή που λέει "εδώ κολλήστε το φύλλο 2 ή 3". Θα σας χρειαστεί ;-). Συγχωρέστε μου τις ατέλειες στο σχέδιο. Είναι φτιαγμένο στο χέρι και σκαναρισμένο.
   Μπορείτε να μετρήσετε με την τάξη σας μέχρι τα Χριστούγεννα, οπότε να ξεκινήσετε στις 5 Δεκεμβρίου ή να μετρήσετε ως τη μέρα που κλείνουν τα σχολεία και να αρχίσετε την αντίστροφη μέτρηση στις 3 Δεκεμβρίου.

Πώς θα φτιάξω το ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης για τα Χριστούγεννα;
Θα βρείτε τον Αη-Βασίλη ημερολόγιο εδώ.
Καλή επιτυχία!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.