Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οικογενειακό δεντράκι


  Μια από τις κατασκευούλες που μπορούμε να κάνουμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στη τρίτη ηλικία, είναι το οικογενειακό μας δέντρο. Βρήκα μια κατασκευή στο Youtube που μου άρεσε πολύ και προσπάθησα να φτιάξω κάτι παρόμοιο. 


    Για φόντο χρησιμοποίησα τέσσερα φύλλα Α4 που ένωσα με κολλητική ταινία για γίνει μεγάλο το δέντρο. Αν το φτιάξουν τα παιδιά, με αυτό μπορούν να στολίσουν το δωμάτιό τους. Τον κορμό τον έφτιαξα με ορθογώνια κομμάτια καφέ λαδόκολλας, σε διάφορα μεγέθη. Σχεδίασα σε πράσινο χαρτί συννεφάκια που θα είναι η πρασινάδα στο δέντρο, ένα για κάθε μέλος της οικογένειας. Τα τοποθέτησα στο δέντρο και σχεδίασα τις γραμμές που δείχνουν τις σχέσεις γονιών παιδιών.


  Έφτιαξα σχεδιάκια για κάθε μέλος της οικογένειας και τα χρωμάτισα με ξυλομπογιές. (Αν υπάρχει δυνατότητα στη θέση των σχεδίων μπορούμε να βάλουμε φωτογραφίες) Στη συνέχεια, κόλλησα ετικέτες με τη σχέση που έχει ο καθένας με μένα. Στην ετικέτα αυτή μπορούμε να γράψουμε και τα ονόματα .

   Αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή, μπορούμε να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες με το οικογενειακό δέντρο είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο, όπως να ψάξουμε ομοιότητες στα χαρακτηριστικά (ποιοι έχουν σγουρά μαλλιά, ίδιο χρώμα στα μαλλιά, ίδιο χρώμα στα μάτια), να γράψουμε τις ασχολίες του καθενός και να δούμε αν υπάρχουν κοινές, αγαπημένες συνήθειες, κοινά ονόματα, να μετρήσουμε τις γενιές, αριθμό παιδιών και πολλά άλλα που μπορεί να σκεφτείτε.

Αφιερωμένο στους δικούς μου παππούδες και γιαγιάδες.

Και μερικά στιχάκια για μια γιαγιά από μια άλλη εποχή, ειδική αφιέρωση για τη μαμά μου:
............................................................................
Έτσι, τα χρόνια πέρασαν με γέλια και τραγούδια
και το παιδί μεγάλωνε, στα δάση σεργιανούσε.
Από το χέρι της γιαγιάς τις ρεματιές κοιτούσε
και κάθε μέρα μάθαινε τα μυστικά του δάσους. 
Μιλούσε ατέλειωτα η γιαγιά, να της τα μάθει όλα...
..............................................................................

(απόσπασμα "Ο μαγεμένος τόπος- Πίστεψε στην καλοσύνη και ονειρέψου παραμύθια") 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.