Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης για τα Χριστούγεννα με δραστηριότητες για την τάξη!


   Το φετινό μας ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης είναι έτοιμο! Αρχικά υπολόγιζα να το στολίσουμε στην τάξη του Πάρη και να σας το δείξουμε, αλλά επειδή είναι ακόμα νωρίς για κάτι τέτοιο, δε μπορούσα να αντισταθώ και το κρέμασα στο σπίτι! Με το ημερολόγιο που φτιάξαμε πέρσι απλά μετρούσαμε αντίστροφα τις μέρες μέχρι να κλείσουν τα σχολεία για Χριστούγεννα. Φέτος εμπνευστήκαμε από ιδέες που είδαμε στο διαδίκτυο με αριθμημένους φακέλους που περιέχουν είτε γλυκίσματα και μικροδωράκια, είτε δραστηριότητες που κάνουν στο σπίτι τα παιδιά με τις οικογένειές τους. 

   Φτιάξαμε λοιπόν κάτι αντίστοιχο με δραστηριότητες που γίνονται εύκολα στην τάξη, για να μπαίνουμε κάθε μέρα και λίγο περισσότερο στο κλίμα των γιορτών. Ούτως ή άλλως μέσα στο Δεκέμβριο κάνουμε κατασκευές, στολίζουμε το δέντρο, λέμε τα κάλαντα, παίζουμε παιχνίδια και άλλα πολλά. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα κρύβονται μέσα στα φακελάκια του ημερολογίου! Κάθε μέρα θα ανοίγουμε από ένα κόβωντας το κάτω μέρος του και θα κάνουμε τη δραστηριότητα που είναι γραμμένη στο καρτελάκι που βρίσκεται μέσα.
    Για τα φακελάκια χρησιμοποιήσαμε χαρτιά περιτυλίγματος με χριστουγεννιάτικο θέμα, κόκκινα και πράσινα χαρτόνια και τους αριθμούς που θα βρείτε παρακάτω. Κάθε φάκελος είναι φτιαγμένος από ένα ορθογώνιο κομμάτι χαρτί, διπλωμένο στη μέση και σφραγισμένο απ' όλες τις πλευρές. Γίνεται εύκολα με κόλλα, αλλά εδώ είναι περασμένο στη ραπτομηχανή.
Τα καρτελάκια με τις δραστηριότητες θα τα βρείτε εδώ. [ενημέρωση 2021]


   Μέσα στους φακέλους βάλαμε τα καρτελάκια με τις δραστηριότητες, αφού πρώτα τα πλαστικοποιήσαμε. Αφήσαμε κενούς όσους φακέλους πέφτουν Σαββατοκύριακο και τα υπόλοιπα τα βάλαμε με μια σειρά ανάλογα με το πότε μπορούμε να τα κάνουμε. Τα καταγράψαμε όλα σε μια λίστα μαζί με τον αριθμό του φακέλου στον οποίο βρίσκεται το καθένα, για να μπορούμε να κάνουμε την κατάλληλη προετοιμασία, όταν χρειάζεται. (Δε θα τη δείξουμε στα παιδιά, είναι για προσωπική χρήση) Ακριβώς από πάνω θα βρείτε το αρχείο με τα καρτελάκια που ετοιμάσαμε. Φυσικά είναι ενδεικτικές οι δραστηριότητες που αναφέρονται. Αν θέλετε βάζετε κάποιες από αυτές ή άλλες δικές σας.  
Στο αρχείο υπάρχουν οι αριθμοί από το 1 ως το 30 σε περίπτωση που ξεκινήσετε νωρίτερα την αντίστροφη μέτρηση. Μπορούμε να μετρήσουμε αντίστροφα ως την ημέρα των Χριστουγέννων (25-12), οπότε αφήνουμε κενό το φάκελο ν.1 αφού δε θα είμαστε στο σχολείο για να τον ανοίξουμε. Αν κάνουμε όμως τη μέτρηση ως την παραμονή των Χριστουγέννων (24-12) και πρώτη μέρα των διακοπών, χρησιμοποιούμε τον φάκελο ν.1 κανονικά και κάνουμε τις τελευταίες δραστηριότητες στις 23 Δεκεμβρίου (συνήθως είναι η γιορτή εκείνη την ημέρα γι' αυτό έχω συμπεριλάβει καρτελάκι "Θα είμαστε στη γιορτή").

Δείτε περισσότερες ιδέες για ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης στο www.iheartnaptime.net.

Mμμμ...μυρίζουν Χριστούγεννα σιγά-σιγά!!! :-) :-) :-)

Σχόλια

  1. Ωραίο και απλό! Και οι δραστηριότητες μου αρέσουν! Τι κρίμα να μην δουλεύω! Αλλά το κρατάω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Μάρω μου!! Εύχομαι να σε πάρουν συντομότερα από πέρυσι για να κάνεις όλα αυτά τα ωραία που κάνεις κάθε φορά!! Κι εγώ μια απ' τα ίδια. Ακόμα περιμένω... Κάθε πέρσι και καλύτερα! Υπομονή...

      Διαγραφή
  2. Τι ωραίο!!! Advent calendar ! Κάθε χρόνο λέω να φτιάξω για τα βαπτιστίρια μου αλλά όλο και κάτι γίνεται.'Αρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία ιδέα για δώρο στα βαφτιστήρια σου Άρη! Ειδικά αν έχεις χρόνο να κάνεις κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες μαζί τους. Για να σου πάρει λιγότερο χρόνο, μπορείς να πάρεις έτοιμους φακέλους (πράσινους κόκκινους ή και σε άλλα χρώματα) και να βάλεις τα καρτελάκια μέσα. Μετά μπορείς είτε να κολλήσεις απευθείας στον τοίχο κάθε φάκελο είτε να τους κρεμάσεις με μικρά μανταλάκια σε κορδέλα. Ελπίζω φέτος να τα καταφέρεις με το καλό!

      Διαγραφή
  3. ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλες τις ιδέες σας, από τη μέρα που σας βρήκα, με βοηθήσατε αφάνταστα σε πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ όμορφη ιδέα και κατασκευή. Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόλις το ετοίμασα! Υπέροχη ιδέα! Σε ευχαριστούμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταπληκτικό, συγχαρητήρια!
    Μπορείτε να δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τη δραστηριότητα με το σκουφάκι του Άι Βασίλη;
    Ευχαριστούμε για όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ! Υπάρχει ανάρτηση στη σελίδα. Κάνε αναζήτηση τη φράση "ψάχνουμε τον σκούφο του Αη Βασίλη" ή πάτησε την ετικέτα Χριστούγεννα και ψάξε στις Χριστουγεννιάτικες αναρτήσεις. Ο σύνδεσμος είναι : http://ideesgiadaskalous.blogspot.com/2014/12/psaxnoume-to-skoufo-tou-ai-basili.html αλλά δεν είναι ενεργός εδώ στα σχόλια.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.